• Trainersopleiding 30-01-2023

  Begin van dit seizoen hebben we via de KNVB een opstart module opleiding voor trainers verzorgt bij sv Excelsior. Naar aanleiding van deze opleiding is er gekeken naar een vervolg hier van. We zijn toen uitgekomen op een interne vervolg opleiding van 3 stuks. Dit elke laatste maandag van de maand.

  Maandag 30 Januari was de eerste avond. Op deze avond waren we met een mooi aantal van 18 trainers aanwezig en Marcel Nijenhuis trainer 1e en TC lid, Fred Hommersom Voetbaltechnische zaken en Hoofdopleidingen Peter Barten. Helaas hebben enkele trainers zich moeten afmelden door werkzaamheden, ziekte en school. Hopenlijk overtreffen de volgende keer het aantal van 18 trainers. De trainingen van de teams zijn gewoon doorgegaan. Dit door de inzet van Marcel die selectie spelers en JO-17 spelers bereid heeft gevonden om de trainingen over te nemen. Hiervoor bedank ik Marcel maar zeker de inval trainers.

  Marcel heeft de presentatie en interne opleiding geleid. De topics van deze avond waren, hoe geeft ik training, de doelstelling van een training, de 3 fases van een training, een groepsopdracht, Tips, aanwijzingen en coachmomenten. Voorbereiden van een training is van essentiële belang. Stel je zelf altijd 2 vragen, Wat wil je bereiken als trainer en hoe ontwikkel je spelers. Vooral de Doelstelling van de training neer zetten met 2 coachmomenten is veel aandacht aan besteed.

  Verder de 3 fases, Oriëntatie fase, oefen-fase, en toepassing fase. In de oriëntatiefase wordt een eerste aanzetgegeven totde doelstelling van de training met relatief lichte oefenstof, waar meestal op technische aspecten gewezen kan worden. In de oefen- leerfase zitten 1 of 2 oefeningen waaruit de doelstelling van de training heel duidelijk naar voren komt. Deze sluit aan op de oriëntatiefase. Meestal worden in deze fase afwerkvormen, positiespellen of partijspelen gebruikt.

  De Toepassingsfase Bij de toepassingsfase moet het geleerde in de praktijk worden toegepast: dat betekent een partijspel. Vaak kunnen de regels hierbij aangepast worden, zodat er extra nadrukop de doelstelling kan worden gelegd. Het groepswerk bestond uit: Benoem als groep een Doelstelling voor een trainng en welke 2 Coachmomenten gebruik je hiervoor. Hieruit kwamen zeer mooie voorbeelden uit naar voren. Vooral mooi was te zien tijdens deze oefening en verder ook in de gehele avond de interactie van de trainers onderling. Verder zijn er diverse tips gegeven voor de trainers, en coach momenten voor pass trap oefening.

  Kijkend naar deze avond, onze jeugd spelers zullen door deze avonden nog een betere voetbal opleiding krijgen met nog meer plezier, trainers die met meer kennis en zelfvertrouwen hun hobby als vrijwilliger uitvoeren. Uiteindelijk levert dit voor een ieder een win win situatie op, spelers, trainers en club.

  Via deze weg wil ik om niemand te vergeten iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan deze succes volle avond bedanken voor hun inzet. Marcel en ik kijken al weer uit naar de volgende avond. Ben je geïnteresseerd en zou je eens bij een van deze avonden aanwezig willen zijn je bent van harte welkom. De volgende avonden zijn  gepland op Maandag 27 Februari en Maandag 27 Maart. Aanvang 18.30 uur. 

  Met vriendelijke groeten Peter Barten Hoofdopleidingen.