• Dankzij een nieuw videosysteem kan Excelsior Zetten de zaterdag gewonnen thuiswedstrijd in de vierde klasse B tegen FC Lieden (2 – 0) met beelden analyseren.
  In de vernieuwde bestuurskamer van Excelsior wijst Fred Hommersom op het presentatiescherm. “We hebben een gloednieuw videosysteem”, zegt het bestuurslid voetbalzaken. “De trainer kan nu met beelden werken.”

  De trainer is Marcel Nijenhuis, die veel tijd kwijt moet zijn met het terugkijken van wedstrijden. “Marcel heeft geen salarisverhoging gekregen”, zegt voorzitter Frank van Schaik met een lach. “Marcel is een voetbaldier” zegt Fred Hommersom. “Die streamt op maandagavond thuis trainingen van onze jeugd.”
  Tijdens de thuiswedwedstrijd tegen FC Lieden, een streekderby tikt Nijenhuis geregeld teammanager Pieter van Lent aan, die dan op het scorebord kijkt, alvorens hij een notitie maakt.
  Vlak voor rust komt Excelsior op voorsprong, na een van richting veranderd schot van de 18-jarige Tieme Verwoert. “Stelletje mazzelpikken!”, schreeuwt Lienden-trainer Marcel Huhlack.

  10 minuten na de pauze maakt Meron Yared (Lienden) in de zestien meter een overtreding op Sven Gerritsen. Yared krijgt van scheidsrechter Ferry van Ark zijn tweede gele kaart, Lienden grensrechter Remco Septer rood voor protesteren. Gerritsen benut de strafschop: 2 – 0.
  “Marcel, heb je de scheids betaald?”, roept Muhlack, die meermaals hardop herhaalt dat hij Excelsior “een dramatische ploeg” vindt.
  “Ach, we hebben de drie punten”, stelt Verwoert schouderophalend na het laatste fluitsignaal over het commentaar van Lienden. “We hebben slecht ook slecht gevoetbald.” De piepjonge, maar toch al veel sturende Verwoert (“Je moet elkaar helpen”) gaat dat slechte voetbal nog terugzien. “Ja, met beelden. Dat werkt goed. De trainer laat zien waar je het beste kan lopen.”
  Marcel Nijenhuis wil graag vertellen over zijn “nieuwe speelgoed”, het videosysteem. “Als ik tijdens de wedstrijd iets zie wat ik kan gebruiken, tik ik Pieter van Lent aan” zegt Nijenhuis. “Die noteert de situatie en de tijd op het scorebord. Dan weet ik waar ik moet knippen”.
  “Ik laat de spelers lange ballen zien op momenten dat er ruimte lag om te voetballen” zegt Nijenhuis. “Beelden werken veel beter dan wanneer ik iets vertel. Ik ben blij met dit systeem. Zo kan de club verder groeien.”