• Het is vrijdagavond als er in de 45+ groepsapp een bericht geplaatst wordt dat het niet best was wat Ons Oranje heeft laten zien. Even heen en weer appen daarna zal de een naar de ander z’n bedje in zijn gedoken (of niet) om de volgende dag fit en fruitig weer op te staan. Het is dan eindelijk zaterdagmiddag en het zonnetje laat zich goed zien, het beloofd een leuke voetbalmiddag te worden. Het schijnt een heuse derby te zijn. Als niet Zettenaar krijg ik daar niet zoveel van mee. Maar voor de Zettenaren en Randwijkers is het een ander verhaal, afijn. Het is maar een wedstrijdje van 2 x 30 minuten op een half veld, denk ik dan maar.

  Ikzelf ben al een paar weken geblesseerd maar gelukkig ben ik aardig op de terug weg. Ik neem voor de zekerheid m’n spullen mee, want je wilt toch niet dat we de wedstrijd uit spelen met 1 keeper en 5 spelers. Onze HENK was namelijk al de hele week bezig met een opstelling die maar geen gezicht kreeg. Tot onze verbazing liep Frenky al ruim voor de wedstrijd op het voetbalcomplex, iets wat in 30 jaar nog niet was voorgekomen, heb ik mij laten influisteren. De doordeweekse inzet van HENK was hiermee beloond!

  We waren gelukkig in grote getale aanwezig. Klussen waren afgezegd en storingsdiensten waren opzij geschoven om aanwezig te zijn bij deze derby. Genoeg wissels en kwaliteit ten overvloede aanwezig. Ik hield het bij het inschieten van onze gelegenheidskeeper Joost. De wedstrijd was net begonnen of een EMM-er kon randje strafschopgebied zo maar de bal langs Joost schuiven. Hoe kon dit gebeuren? Dan maar doen alsof het nog 0-0 stond terwijl dat natuurlijk niet zo was. Kaboem, een vlammend afstand schot van een welbekende EMM-er, 0-2, tjonge hier kon onze keeper niets aan doen. De sportieve emoties liepen op en dat zorgde voor nog meer onzorgvuldigheid, te snel de aansluiting willen zoeken, jammer.
  In rust bood Wijnand zich aan om te gaan keepen om zo Joost de schone taak te geven om de ene bekende EMM-er af te stoppen. In de 2e helft liep EMM uit naar 0-3. Excelsior 45+ was van slag. Normaliter speelt 45+ toch wel redelijk vanuit de organisatie, iets wat totaal niet aanwezig was deze middag. Weinig tot geen communicatie, en dat is toch wel funest. Elkaar bemoedigend aanspreken was toch wel een klein beetje lastig merkten we deze middag, dit nekte de voetbalorganisatie.

  Vanaf de bank gezien is dat natuurlijk pijnlijk om te zien. Laatst zag ik Ronaldo bij Manchester United langs de kant zijn medespelers coachen en oppeppen. Ik dacht, misschien heeft het geholpen en zou het bij ons dan ook helpen? Al schreeuwend, coachend probeerde ik vanaf de kant te helpen, of ze prettig vonden heb ik eigenlijk niet gevraagd. Onze HENK die 2 keer hoog in zijn emoties zat en ook 2 x zichzelf had gewisseld (toch knap als je dat van jezelf weet), kreeg het gelukkig op z’n heupen. Op z’n HENK kwamen we terug tot 2-3! Met zo’n tien minuten te gaan konden we het tij keren. Onze Pietertje kreeg de gelijkmaker op een presenteerblaadje, waren het niet dat hij op een afstand van nog geen 5 meter voor het doel de bal snoeihard voorlangs schoot, de bal ging zelfs aan de ander kant over de zijlijn voor een intrap. Ook hier kwam zelf reflectie goed van pas, direct kwam Pietertje uit zichzelf naar de kant. Volverbazing dat ie niet geen commentaar kreeg over zijn 110% kans om zichzelf in de kijker te spelen voor de plaatselijke sportpagina. Nee, wij vonden ons bankzitters niet echt geroepen om hier nog iets over te zeggen, hij wist zelf wel beter.

  En als je dan weer vol voor de aansluiting moet gaan, veel in balbezit bent, dan kan je ons toch wel aanrekenen dat we allemaal wat ouder zijn geworden en dat voldoende lucht in de hersencellen erg belangrijk is. Dat de lucht een beetje op aan het raken was, en dus ook minder zuurstof naar de hersencellen bleek wel door de 2-4 die EMM mocht maken vanuit een eenvoudige scrimmage, het was overigens de doelpuntermaker van de 0-1 die 2-4 mocht binnen tikken (als deze info iets van waarde heeft).

  Dan nog maar een keertje de rug rechten met z’n allen. EMM stond flink onder druk, pijntjes en blessures waren zichtbaar en werden al dan niet gefaket. De bal was wel of niet uit, wel hoekschop, geen hoekschop, voetbal is oorlog zei ooit een bekende coach. Nu wilde beide ploegen deze derby winnen. Alleen was Excelsior vergeten om die instelling vanaf minuut 1 in te zetten, maar pas laat in de 2e helft gingen we er voor. Vlak voor tijd was het HENK die zijn derde mocht maken, een heuse hattrick. Helaas was het niet genoeg en trok EMM de overwinning naar zich toe. Ik heb mij laten vertellen dat EMM erg blij was met deze overwinning (iets wat in het verleden blijkbaar te weinig was gebeurd). Als buitenstaander een terechte en slimme (met voetbal gochme) overwinning van EMM gezien. PS. De gezellige 3e helft was dan weer wel voor ons.